Hoger in Google komen? Handleiding + 18 tips [2024 update] (2024)

Je vindt dat je die eerste plek op een bepaalde zoekterm verdient, maar op dit moment pronkt jouw concurrent op die felbegeerde plaats. Daar is gelukkig iets aan te doen.

1 – Zonder landingspagina’s geen bezoekerstoename

De eerste tip is om landingspagina’s aan te maken op je eigen website. Dit zijn pagina’s op de website met daarop informatie over een bepaald onderwerp. Iedere pagina optimaliseer je vervolgens op een zoekterm. Dit betekent: ijzersterke content, een duidelijke vervolgactie (bijv. contact opnemen of een product kopen) en doorlinks naar relevante producten of pagina’s. Maak de beste pagina die er bestaat over dit specifieke onderwerp!

Een goed voorbeeld is deze pagina. Ik kan natuurlijk een korte pagina schrijven met drie tips om hoger te komen in Google, maar dan zou ik het verliezen ten opzichte van andere sites met 10+ tips. Vandaar dat ik deze landingspagina heb uitgebreid met veel meer nuttige tips. Het resultaat is dat ik op de term ‘hoger in Google’ inmiddels op pagina 1 sta in Google.

Weet je niet waar je over moet schrijven? Je start natuurlijk met een zoekwoordenonderzoek. Hier lees je hoe je een zoekwoordenonderzoek opzet. Zorg dat je een mooi rijtje krijgt van circa 50 tot 100 zoekwoorden, zodat je de komende periode actief aan de slag kunt gaan. Daarbij is het van belang dat je niet alleen op korte zoekwoorden richt (met vaak veel concurrentie), maar juist op zogenoemde long tail-zoekwoorden.

Stel, je hebt een bouwbedrijf in Amsterdam, dan bestaat een zoekwoordenonderzoek uit termen als: bouwbedrijf Amsterdam, aannemer Amsterdam en huis bouwen Amsterdam.

6 manieren om zoekwoorden vinden:

  1. Vraag het aan collega’s en (potentiële) klanten. Welke woorden gebruiken zij om jouw producten of diensten te beschrijven?
  2. Gebruik de Zoekwoordplanner van Google. Je moet dan wel Google Ads gebruiken.
  3. Vul een zoekwoord in op de website AnswerThePublic. Deze site gaat op zoek naar allerlei relevante zoektermen met dit woord. Vul bijvoorbeeld ’trouwlocatie’ in en je krijgt zoekwoorden als ’trouwlocaties met overnachting’, ’trouwlocaties met prijzen’ en ’trouwlocaties met tuin’.
  4. Ga naar Google en typ daar een belangrijk zoekwoord. Scroll vervolgens helemaal naar onderen en je ziet vergelijkbare zoektermen. Klik weer door op deze vergelijkbare zoektermen en je krijgt nóg meer zoektermen te zien. Schrijf deze zoektermen op.
  5. Kijk in Search Console. Op welke zoekwoorden wordt jouw site nu al gevonden?
  6. Gebruik SEO-software als SE Ranking, SEMrush of Topvisor. Deze programma’s geven ook ideeën voor relevante zoekwoorden.
Hoger in Google komen? Handleiding + 18 tips [2024 update] (1)

Tip: je kunt SE Ranking ook gebruiken om snel inzicht te krijgen in hoe concurrenten presteren of om te zien hoeveel zoekvolume er is op bepaalde zoekwoorden. Gebruik daarvoor de onderstaande zoekbalk.

2 – Focus je op long tail-zoekwoorden

Bij een zoekterm denk je waarschijnlijk aan één woord, maar vaak werkt het beter als je zoektermen met meerdere woorden kiest. Dit zijn zogenoemde long tail-zoekwoorden. Er is dan vaak minder zoekvolume (oftewel: er wordt minder op gezocht), maar er is ook minder concurrentie. Het kost minder moeite om hoog te komen én je krijgt relatief meer conversies (bijv. bestellingen, offerte aanvragen, bezoekers in de showroom, etc).

Voorbeeld: jij verkoopt oldtimers van het merk Volvo. Dan kun je optimaliseren op ‘auto kopen’ of ‘Volvo kopen’, maar het zal je nooit lukken op de eerste plek in Google te komen, omdat je niet relevant genoeg bent. 99% van de bezoekers haakt immers af. Ook ‘oldtimers’ en ‘oldtimer kopen’ zijn te brede zoektermen met veel concurrentie. Ga je echter optimaliseren op ‘Volvo oldtimers’, ‘Volvo oldtimer kopen’ en ‘Volvo oldtimer dealer’, dan krijg je wel de juiste bezoekers op jouw website, die ook graag een afspraak met je willen maken.

Nog een voorbeeld: je bent een hypotheekadviseur in Groningen. Dan is het niet zinvol om veel energie te steken in het zoekwoord ‘hypotheek’. Er zijn immers grotere aanbieders – denk aan de banken en landelijke hypotheekverstrekkers – die meer autoriteit hebben. Wat wél zin heeft is om gevonden te worden op termen als ‘hypotheek Groningen’, ‘hypotheekadvies Groningen’ en ‘hypotheekadviseur Groningen’.

Hoger in Google komen? Handleiding + 18 tips [2024 update] (2)

Tip: Kijk in de Keyword Planner van Google om te zien hoeveel mensen er maandelijks zoeken op long tail-zoektermen. Zijn dit er minder dan 10 per maand, dan is het beter om andere zoektermen te vinden.

3 – Relevantie is alles

Iedereen wil natuurlijk graag op 1 staan in Google, maar uiteraard draait het daarbij in eerste plaats om relevantie. Sluit de informatie die jij op jouw website staat naadloos aan op de informatiebehoefte van een bezoeker? Google analyseert hoe bezoekers reageren op jouw landingspagina. Stel, een bezoeker haakt snel af en gaat terug naar de pagina met zoekresultaten, dan weet Google dat de content minder relevant is voor de bezoeker. Het resultaat: je zult langzaam dalen. Focus je dus op relevante zoekwoorden en maak mooie content en je staat mogelijk vele jaren hoog in Google. Dat is duurzaam optimaliseren!

4 – Verleid je bezoeker met een aantrekkelijke meta-titel en omschrijving

Kruip in de huid van een journalist. Journalisten weten dat een prikkelende ‘kop’ – oftewel de titel boven een artikel – van levensbelang is. Een saaie kop en een lezer haakt direct af, zonder ook maar één alinea te lezen. Hoe vaak laat jij je verleiden door clickbait-achtige titels van artikelen?

De kunst van het verleiden is vooral belangrijk als het gaat om de meta-titel en meta-omschrijving. De titel en de omschrijving zijn namelijk in Google te lezen en bepalen of een bezoeker doorklikt naar een site. Jij hebt doorgeklikt op dit artikel, omdat je waarschijnlijk benieuwd bent naar de tips.

Nu vraag jij je misschien af: hoe verleid ik die bezoeker dan? Gebruik woorden die opvallen, toon cijfers, beschouw je titel als een mini-advertentie, stel een vraag, gebruik humor, zet social proof in, gebruik angst, stel een bezoeker gerust of zet aan tot actie.

Om even een paar voorbeelden te noemen:
– Volvo oldtimer kopen? Voorkom deze veelgemaakte fout
– Volvo oldtimer kopen? Gratis proefrit in 5 klassiekers!
– Volvo oldtimer kopen: kom naar onze oldtimerdag op 5 januari
– Volvo oldtimer kopen: ‘gloednieuwe’ klassieker vanaf 995 euro
– Volvo oldtimer kopen? 1.500 Volvo-fans gingen je voor!

5 – Schrijf een fantastische pagina om hoger in Google te komen

Verleiden eindigt overigens niet bij de titel en de omschrijving. Om te voorkomen dat een bezoeker van een koude kermis thuiskomt, moet de informatie op de landingspagina vlot geschreven zijn. Geen spelfouten, zo min mogelijk lange alinea’s en veel afwisseling in beeld en tekst. Breid een pagina uit met video’s, infographics en citaten. Link door naar andere interne en externe webpagina’s.

Een algemene regel voor unbranded zoektermen is: des te meer mensen zoeken op een bepaalde zoekterm, des te belangrijker is het dat de pagina veel tekst bevat. Dit geldt niet voor branded zoektermen, oftewel zoektermen met een bedrijfsnaam. Stel, ik schrijf een pagina over ‘Coca Cola’ met een lengte van 5000 woorden, dan kom ik nooit op 1. Op de eerste plek zal namelijk altijd CocaCola.nl staan.

Uit onderzoek van SEO-bureau High Voltage blijkt dat pagina’s met 1300-1500 woorden uitstekend scoren in Google. Dit een soort ‘sweet spot’. Dit zijn natuurlijk pagina’s met enorme lappen tekst en – vaak – veel verdieping. Natuurlijk hoeft niet iedere pagina 1300+ woorden te bevatten, maar het is wel belangrijk om je bewust te zijn dat Google van veel content houdt. De regel – ‘less is more’ – geldt niet voor zoekmachineoptimalisatie.

Dat is natuurlijk best wel lastig. Stel, je gaat een pagina schrijven over ‘Zijn bananen gezond?’, hoe kom je dan aan 1300 tot 1500 woorden? Maak samen met collega’s of kennissen een woordspinner! Een woordspinner geeft allerlei mogelijke invalshoeken. Maak van iedere invalshoek een alinea en je hebt zo een paar honderd woorden.

Hoger in Google komen? Handleiding + 18 tips [2024 update] (3)

Ga niet schrijven om het schrijven. Voorkom dat het een wollig zwetsverhaal wordt. Iedere zin moet er toe doen!

Gebruik ChatGPT om jouw tekst te controleren op spelfouten. ChatGPT kan deze spelfouten binnen enkele seconden vinden en deelt deze met je. Zo weet je zeker dat je een foutloze tekst hebt.

Nog een laatste tip: schrijf voor je lezers of bezoekers en niet voor Google. Een tekst moet zo natuurlijk mogelijk zijn. Als je gevonden wilt worden op ‘keuken kopen’ en je gebruikt honderd keer deze zoekterm, dan is dit nogal spammerig. SEO-specialisten noemen dit overoptimalisatie. Stel, je gaat in een showroom praten met een keukenadviseur over een nieuwe keuken, dan komen automatisch woorden voorbij als werkblad, fornuis, afzuigkap, keukenkast, koken, graniet, tegels, etc. Google verwacht een deel van deze woorden op een pagina over ‘keuken kopen’, omdat er dan sprake is van een natuurlijke tekst. In vakjargon wordt dit Latent Semantic Indexing genoemd. Google kijkt er naar of jij LSI-woorden gebruikt op pagina’s. Dit is een teken dat jouw content goed is en geen spam bevat.

Vind je het lastig om teksten te schrijven? Schakel dan een SEO-copywriter of SEO-tekstschrijver in. Bij Stormachtig zijn we gespecialiseerd in SEO-teksten schrijven. We helpen jou graag, dus neem contact met ons op als je hulp nodig hebt.

Hoger in Google komen? Handleiding + 18 tips [2024 update] (4)

6 – Kopieer geen content van een andere website

Het lijkt makkelijk om content te kopiëren van andere websites en om zo beter gevonden te worden, maar dat werkt niet. Er is dan sprake van duplicated content, oftewel dubbele content. Google is slim genoeg om te achterhalen wie de oorspronkelijke bron is. Als een concurrent van jou tekst steelt, dan is dat heel vervelend, maar uiteindelijk zal jouw concurrent de wrange vruchten plukken. Zijn landingspagina is niet zichtbaar in Google, omdat de Amerikaanse zoekmachine duplicated content filtert.

Wil je bepaalde informatie uit een eerder artikel hergebruiken? Dat is meestal geen probleem. Dit noemen we ‘boilerplate content‘. Houd er wel rekening mee dat meer dan 51% van de content uniek moet zijn. Is minder dan de helft uniek, dan ziet Google jouw pagina als dubbele content. Wil je testen of de informatie op jouw website uniek is? Gebruik dan Copyscape.com.

7 – Responsive thema

Daarnaast is techniek van de website belangrijk. Jij gebruikt waarschijnlijk WordPress als CMS-systeem. Heel goed, want WordPress is gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te optimaliseren. Vooral ook technisch. Heb je al een goede lay-out? Op Themeforest vind je duizenden professionele thema’s. De meeste thema’s kosten enkele tientjes en zijn gemakkelijk te installeren. Daarnaast maken de meeste professionele thema’s jouw website direct geschikt voor mobiele apparaten. Dit komt omdat vrijwel alle thema’s schaalbaar (responsive) zijn.

Ben je benieuwd of jouw pagina technisch gezien goed is? Ga naar GTmetrix.com of Tools.pingdom.com en controleer de website op allerlei factoren. Ons advies is dat een pagina binnen twee seconden moet laden en dat de pagina niet zwaarder is dan 1 MB. Is een pagina veel zwaarder of laadt een pagina niet snel genoeg? Overweeg dan om optimalisaties door te voeren. Vaak betekent dit dat afbeeldingen verkleind of verwijderd moeten worden. Je kunt hier ook Imagify voor gebruiken. Tools.pingdom.com en GTmetrix.com geven adviezen wat je kunt doen om een betere score te halen, al moet je misschien wel wat technische kennis hebben om de aanpassingen door te voeren op jouw site.

De fijnste tool is PageSpeed Insights. Hier kun je testen of een pagina voldoet aan de snelheidseisen van Google. Dit noemen online marketeers de ‘Core Web Vitals‘. Zo moet een pagina snel genoeg laden (First Contentful Paint & First Input Delay), mogen elementen niet verschuiven na inladen (Cumulative Layout Shift) en is het van belang dat het grootste element boven de vouw zo snel mogelijk zichtbaar is (Largest Contentful Paint). Google geeft tips hoe je deze Core Web Vitals kunt verbeteren.

8 – Yoast SEO-plugin

WordPress is uit te breiden met plugins. Een plugin voegt een bepaalde functionaliteit toe aan het open source CMS-systeem. Een gemiddelde WordPress-site heeft zo’n tien tot twintig plugins aan staan.

Een bekende WordPress-plugin is Yoast SEO. Hiermee is het mogelijk om de meta-titel en meta-omschrijving van pagina’s te verbeteren, maar ook om sitemaps te maken en pagina’s uit te breiden met informatie voor sociale media (zogenoemde og-tags). Persoonlijk vind ik het fijn dat het robots.txt-bestand en het .htaccess-bestand aan te passen zijn. In robots.txt staat welke pagina’s crawlers van zoekmachines mogen bekijken en welke pagina’s niet opgenomen mogen worden. Handig om bepaalde informatie uit Google te houden. In het .htaccess-bestand kun je oude URLs doorverwijzen naar nieuwe URLs en bepaalde cache-regels instellen.

Hoger in Google komen? Handleiding + 18 tips [2024 update] (5)

9 – Accelerated Mobile Pages-plugin

Maar er zijn nog meer plugins die eigenlijk niet mogen ontbreken. Accelerated Mobile Pages is zo’n plugin. Deze plugin maakt zogenoemde AMP-pagina’s van jouw bestaande pagina’s. AMP is een nieuwe webstandaard van Google om mobiele pagina’s extreem snel te laden. Het resultaat is dat content in een fractie van een seconde laadt. Dit komt de gebruikerservaring ten goede.

10 – Rechtenvrij foto’s

Zorg dat je jouw pagina’s uitbreidt met veel mooie foto’s. Eerder schreven we over het belang van rechtenvrije foto’s, want je kunt in de problemen komen als je foto’s gebruikt die niet van jezelf zijn. Gelukkig is er een handige plugin om rechtenvrije foto’s te zoeken: Pixabay Images. Zo breid je jouw artikelen snel uit met prachtig beeldmateriaal. Toch is het ook goed om eigen foto’s en video’s te gebruiken, omdat je met origineel beeldmateriaal hoger zichtbaar bent in Google Afbeeldingen.

Andere websites waar je terecht kunt voor gratis foto’s, afbeeldingen en iconen zijn: GlazeStock (afbeeldingen / illustraties), Unsplash (foto’s), Pexels (foto’s) en FlatIcon (iconen).

Daarnaast is het slim om (eigen) video’s te embedden op je website. In eerste plaats om de bezoeker op de website te houden. Een video verhoogt de gemiddelde tijd op een pagina. Daarnaast kun je met eigen videomateriaal goed gevonden in Google en op YouTube. Op het zoekwoord ‘stropdas knopen’ staan video’s bovenaan, waarvan twee video’s van Wehkamp. In deze video’s promoot Wehkamp natuurlijk eigen stropdassen. Het bedrijf geeft nuttige informatie, helpt een bezoeker verder én laat eigen producten zien. Slim gevonden.

Hoger in Google komen? Handleiding + 18 tips [2024 update] (6)

Tip: gebruik een uitgelichte afbeelding die groter is dan 1200 pixels breed. Op dat moment kan jouw content namelijk vertoond worden in Google Discover.

11 – Cachen maar!

Snelheid is alles, dus installeer een goede cache-plugin. Een cache-plugin is als een FEBO. Stel, je bestelt een kroket bij jouw lokale snackbar, dan duurt het zeker 5 tot 10 minuten voordat deze uitgeleverd kan worden. Niet bij de FEBO. Daar ligt de kroket al klaar in de automatiek. Een cache-plugin zorgt ervoor dat alle informatie op jouw website niet iedere keer uit de database moet worden gehaald (wat veel tijd kost). In plaats daarvan wordt een statische versie opslagen, die direct uitgeleverd kan worden aan de bezoeker. Mijn favoriet is WP Rocket. Deze plugin kost ongeveer 33 euro, maar daarvoor krijg je tientallen fijne functies. Wist je dat de online marketeers van Stormachtig deze plugin voor jou kunnen installeren? Hier lees je meer over caching.

Nog meer SEO-tools nodig? Check deze 5 gratis SEO-tools!

  1. Typ een zoekwoord in op Ubersuggest en je ziet niet alleen het zoekvolume, maar ook de concurrentie. Neil Patel vertelt je hoeveel kans er is dat je op dit zoekwoord in de top 20 van Google komt. Natuurlijk is dit een schatting, maar vaak klopt het wel aardig. Ook krijg je gerelateerde zoekwoorden te zien, zodat je een zoekwoordenonderzoek gemakkelijk kunt uitbreiden.
  2. Even snel een website controleren? Vul de URL in bij Sitechecker, pak er een kopje koffie bij en je krijgt voldoende verbeterpunten om aan de slag te gaan.
  3. Is jouw website mobielvriendelijk? Voer de mobielvriendelijke test van Google uit en je weet het binnen een paar minuten.
  4. Keywords Everywhere is een handige Chrome-extensie. Google wordt uitgebreid met relevante zoektermen, inclusief zoekvolumes en verwachte kosten per klik. Werkt ook in Firefox.
  5. 404’s of niet werkende pagina’s zorgen er mogelijk voor dat veel bezoekers bouncen, oftewel jouw website direct verlaten. De tool Screaming Frog crawlt pagina’s op je website en controleert of er dode links aanwezig zijn. Naast de gratis versie is er ook een betaalde versie.

Krijg je geen genoeg van SEO-tools? Ontdek de 21 beste SEO-tools van 2022!

12 – Start met linkbuilding

Goede content is natuurlijk belangrijk voor SEO, maar het is ook waardevol om links te krijgen vanaf websites met autoriteit. Controleer voor je begint jouw domeinautoriteit en pagina-autoriteit. Dit kan met de gratis versie van Moz. De domeinautoriteit is een score (van 0 tot 100) en is een indicatie hoe belangrijk en relevant jouw domein is. De pagina-autoriteit is een indicatie hoe belangrijk en relevant een pagina is voor de zoekmachines. Een website heeft dus één score voor het gehele domein en meerdere scores voor verschillende pagina’s. Vergelijk de scores van jouw website met die van concurrenten. Heb jij een lagere domeinautoriteit of pagina-autoriteit, dan is het zinvol om met linkbuilding te starten.

Selecteer interessante websites om te linkbuilden. Denk daarbij goed na welk bedrijven jouw content wellicht interessant vinden. Deel de content met deze bedrijven, bijvoorbeeld door deze partijen te benaderen.

Begin in ieder geval met linkbuilding op sociale media en op directory-websites. Deel pagina’s van jouw website via Facebook, Linkedin en Pinterest om bezoekers te bereiken. En vergeet niet een RSS-feed te maken. Interessante websites waar je eenvoudig een linkje kunt krijgen zijn:

  • Pexels.com (let op: eigen foto/videomateriaal nodig!)
  • Pixabay.com (let op: eigen foto/videomateriaal nodig!)
  • Unsplash.com (let op: eigen foto/videomateriaal nodig!)
  • Telefoonboek.nl
  • Telefoongids.nl
  • Yelp.nl
  • Openingstijden.nl
  • Startpagina.nl (vooral in regio’s)
  • MKBservicedesk.nl
  • Bedrijfstelefoongids.nl
  • About.me

Linkbuilding? 5 tips hoe het niet moet!

  1. Links kopen op andere websites.
  2. Links uitwisselen met onbetrouwbare of spammy websites. Controleer altijd de domeinautoriteit, dat kan bijvoorbeeld met de Backlinks verkenner van SE Ranking.
  3. Eenmalig actief aan linkbuilding doen en daarna stoppen. Het is beter om iedere maand een paar links erbij te krijgen, dan om in één keer honderd links te ontvangen. Dit is geen natuurlijk patroon en dat zal Google verdacht vinden.
  4. Geen uitgaande links plaatsen. Wist je dat uitgaande links óók belangrijk zijn als het om linkbuilden gaat? Probeer te linken naar kwalitatief hoogstaande websites, bijv. wetenschappelijke vakbladen, nieuwssites of Wikipedia.
  5. Startpagina’s mailen om een link te plaatsen naar je site. Veel startpagina’s zijn nogal spammy. Het is beter om op andere plekken een link te krijgen.

Benieuwd hoe je dan wel op een goede manier kunt linkbuilden? Lees ons artikel met de 13 beste linkbuildingtips om vandaag aan de slag te gaan!

Hoger in Google komen? Handleiding + 18 tips [2024 update] (7)
Uit een analyse van Backlinko blijkt dat het aantal inkomende links een belangrijke rankingfactor is. Des te meer links, des te hoger staat een website in Google.

13 – Houd Search Console in de gaten

In Search Console zie je op welke termen je goed gevonden wordt. Onder ‘Prestaties’ kun je de gemiddelde positie van ieder zoekwoord terugvinden. Hieronder zie je het verloop van deze pagina op Stormachtig.nl op het long tail-zoekwoord ‘Instagram berichten inplannen’:

Hoger in Google komen? Handleiding + 18 tips [2024 update] (8)

De paarse lijn laat de gemiddelde positie in Google zien op ‘Instagram berichten inplannen’. In september 2018 bereikten we eindelijk de top 3. Begin oktober vielen we terug naar positie 4 of 5. Eigenlijk is dit een natuurlijk verloop. Als een pagina goed is, is het logisch dat deze stijgt op een relevante zoekterm. Echter: informatie op een pagina veroudert. Als andere sites nieuwe berichten plaatsen over ‘Instagram berichten inplannen’, dan kost dit ons enkele posities.

Daar kun je wat tegen doen. Zodra je merkt dat een pagina daalt in Google, moet je deze pagina uitbreiden met nieuwe / verse content. Schrap informatie die verouderd is. Zo schaaf je aan landingspagina’s en houd je ze relevant én actueel. Het gevolg: mogelijk sta je weer hoger in Google.

14 – Breid je website uit met EAT-pagina’s (Expertise, Authority & Trust)

Transparantie is heel belangrijk, ook voor Google. Er zijn veel schimmige webshops zonder adresgegevens en KVK-gegevens in de lucht. Je kunt het winnen van deze partijen door wel open en eerlijk informatie te delen. Probeer daarom zoveel mogelijk transparantie te bieden aan bezoekers en aan zoekmachines. Publiceer een contactpagina met zoveel mogelijke gegevens, zoals adresgegevens, een KVK-nummer, bankrekeningnummer en BTW-nummer. Breid je website uit met pagina’s als: over ons, ons team, privacybeleid, algemene voorwaarden, FAQ en cookieverklaring. Heb je een webshop? Wees duidelijk over je retourbeleid. Plaats veiligheidsvoorschriften bij ‘gevaarlijke’ producten. Als je waardevolle kennis deelt, laat dan zien dat je de juiste expert bent en dat het artikel niet geschreven is door een ‘anoniem’ persoon. Plaats een profielfoto, naam en functie bij een artikel en (aanrader) een korte bio. Goed voor persoonlijke branding, maar Google ziet ook dat het betrouwbare informatie is, omdat het gelinkt kan worden aan een persoon. Een mooi voorbeeld zie je hieronder op de website van GDK Software.

Hoger in Google komen? Handleiding + 18 tips [2024 update] (9)

15 – Vergeet technische SEO niet

Technische SEO is een belangrijk onderdeel van SEO. Misschien gaat er iets technisch mis op jouw site, waardoor je niet goed gevonden wordt. Zo kan het zijn dat al jouw canonicals naar verkeerde pagina’s leiden, er in het robots.txt-bestand ‘disallow all’ staat of afbeeldingen geblokkeerd worden in het .htaccess-bestand. Heb je een webshop of categorieën met veel pagina’s, dan is het essentieel om ‘rel=next’ en ‘rel=previous’ goed in te zetten. Ook de juiste plaatsing van microdata (Schema.org) is van belang.

Hieronder hebben we een volledige checklist waar je zelf mee aan de slag kunt!

  • Snelheid is heel belangrijk, maar hier hebben we het al over gehad eerder in dit artikel, zoals het verkleinen van afbeeldingen en het cachen van je website (hoofdstuk 11).
  • Er moet een robots.txt-bestand in de hoofdmap van de website staan, bijv. www.mijndomein.nl/robots.txt. Hierin staat welke delen van de website een website mag bezoeken. Ook kun je de crawl-snelheid instellen (hoe vaak zoekmachines jouw website bezoeken). Niet alle zoekmachines houden zich hieraan, zoals Google. In het geval van Google moet je de crawl-snelheid instellen in Search Console.
  • Zijn er meerdere versies van dezelfde pagina’s? Stel dan canonical tags in. Gebruik de handleiding van Google of Ahrefs.
  • Is er een sitemap? Dit is een soort inhoudsopgave, waardoor zoekmachines makkelijker informatie op jouw site kunnen vinden. Je kunt handmatig een sitemap maken of dit geautomatiseerd doen (bijv. met een WordPress-plugin). Lees hier meer over hoe je een sitemap maakt en toevoegt aan je website.
  • Is de website beveiligd? Controleer of er een sleuteltje voor het domein staat (https). Het is tegenwoordig vrij eenvoudig om via je hostingpartij een SSL-certificaat te installeren. Wij adviseren een gratis certificaat, zoals Let’s Encrypt.
  • Zijn er interne of externe gebroken links? Gebruik daarvoor deze online Broken Link Checker (gratis).
  • Zorg dat de belangrijkste titel op een pagina een H1-tag heeft. Secundaire kopen hebben een H2-tag. In totaal kun je tot zes (<h6></h6>) HTML headings gebruiken. Lees hier meer over H-tags.
  • Is de website meertalig? Zorg dat de juiste taal (hreflang) in de broncode staat.
  • Voer een SEO Audit uit. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld SE Ranking. Deze tool controleert of pagina’s geïndexeerd kunnen worden en of er bepaalde factoren verbeterd kunnen worden.
  • Wordt de juiste microdata gebruikt? Controleer op Schema.org binnen welke categorieën jouw website valt en welke microdata er nodig is.

Begrijp je niets van de alinea hierboven? Dan is het verstandig om een eenmalige technische SEO-check te laten uitvoeren door een gespecialiseerd zoekmachineoptimalisatiebureau. Bij Stormachtig kunnen we je hier zeker mee helpen. Neem contact met ons op.

16 – Gebruik de kracht van machine learning & AI

De laatste jaren zijn er veel nieuwe AI-tools op de markt gekomen. De bekendste gratis tool is misschien wel ChatGPT. Deze tool kan automatisch SEO-teksten genereren. Een voorbeeld daarvan zie je hieronder. Ik heb de vraag ingevuld: “Hoe kom ik hoger in Google?” Zoals je ziet ratelt de AI-tool een redelijk goede tekst uit. Toch raden we je af om deze AI-teksten 1 op 1 in te kopiëren en op je website te plaatsen. Google is namelijk goed in staat om automatisch gegeneerde teksten en teksten geschreven door mensen uit elkaar te houden en zal in dat geval eerder kiezen voor teksten die door mensen zijn geschreven. Probeer AI-content dus goed te mengen in je SEO-teksten. We raden niet meer dan 50% AI-content te gebruiken op een landingspagina.

Tip: gebruik de AI Content Detector. Deze tool controleert of een tekst door AI of door een mens is geschreven.

Nog een tip: controleer goed of de AI-tool de juiste informatie geeft. De kans is groot dat er onwaarheden in staan. Als je de tekst zelf nog even goed leest, kun je die onwaarheden eruit halen.

Hoger in Google komen? Handleiding + 18 tips [2024 update] (10)

17 – Er is meer dan alleen Google…

Steeds meer jongeren gebruiken TikTok als zoekmachine. Dit betekent dat het ook goed kan zijn om op andere platformen aanwezig te zijn. Als het gaat om recepten, het strikken van een stropdas of nieuwe modetrends, dan wordt TikTok veelvuldig gebruikt. Wil je weten hoe vaak er op TikTok wordt gezocht op jouw zoektermen? Gebruik dan ‘Keyword Insights‘ van TikTok. Wil je optimaliseren voor TikTok, dan heb je natuurlijk wel een eigen TikTok-account nodig.

Verder zijn er natuurlijk heel veel andere zoekmachines, zoals DuckDuckGo en Bing. Hoewel het marktaandeel in Nederland en België circa 5% is, kan het toch goed zijn om jouw website te optimaliseren voor deze zoekmachines. Zo heeft Bing een eigen Webmaster Tools-omgeving, waar je een sitemap kunt uploaden en waar je zoektrends kunt bekijken. Aangezien DuckDuckGo gebruik maakt van de engine van Bing, optimaliseer je automatisch ook voor deze zoekmachine.

Hoger in Google komen? Handleiding + 18 tips [2024 update] (11)

18 – IndexNow is de toekomst

Hoe informeer jij zoekmachines dat er een nieuwe pagina op je website staat? Dit kan met een sitemap – een soort inhoudsopgave – die een zoekmachine kan uitlezen. Maar het kan nog slimmer, namelijk door IndexNow in te zetten.

IndexNow is vaak een plugin die je op je website installeert. Als er een aanpassing is op je website (bijv. een nieuwe pagina of een wijziging), dan stuurt IndexNow direct een signaal naar zoekmachines als Bing en Yandex. Hierdoor kan de pagina direct geïndexeerd worden in de zoekmachines. Zoekmachines kunnen aanpassingen veel sneller herkennen en dit betekent dat jouw nieuwe content eerder zichtbaar is tussen de zoekresultaten.

Heb jij een WordPress-site? Gebruik dan deze IndexNow-plugin.

Nog niet uitgelezen?Lees hier 19 vragen en antwoorden over zoekmachineoptimalisatie. Je krijgt antwoorden op vragen als:Wat is belangrijker: techniek, content of linkbuilding? Hoe worden mijn pagina’s snel gevonden? Heeft het zin om veel afbeeldingen te uploaden?

Meer weten over zoekmachine-optimalisatie? Kun je hulp gebruiken om hoger te komen in Google? Stormachtig helpt jou graag. Start een chatgesprek met ons (rechtsonder in beeld) of stuur ons een mailtje.

Hoger in Google komen? Handleiding + 18 tips [2024 update] (2024)

FAQs

What is the next Google update 2024? ›

This update enhances SpamBrain, Google's AI-based spam-prevention system, to better identify and adapt to new types of spam. Today we released the June 2024 spam update. Websites experiencing ranking changes due to this update should review and comply with Google's spam policies.

What is the Google Core update for March 2024? ›

Google's algorithm updates can shift the visibility of your sites. In March 2024, Google launched one of its biggest core algorithm updates yet, giving many people food for thought. This update differs from previous ones, as it targets low-quality, often AI-generated, content that's cluttering search results.

What is the Google helpful content update? ›

Google launched the helpful content update in mid-2022. This new and large algorithm update targets “content that seems to have been primarily created for ranking well in search engines rather than to help or inform people.” The algorithm is applied site-wide.

Has Google changed its algorithm? ›

Google's war on spammy Search results has ramped up. In 2022, the company issued a "Helpful Content Update" to its algorithm meant to weed out content created solely for the purpose of ranking higher on Search. Google issued a subsequent update in September, 2023, and a third algorithm tweak in March of this year.

What are the new Gmail updates for 2024? ›

From February 2024, bulk senders must adhere to specific guidelines set by Google to take email security to the next level. Bulk senders are those who send 5,000 or more emails a day. Google now requires those who send large volumes of emails to authenticate – or validate – their email address.

Why does Google look different in 2024? ›

UI Trends Utilized by Google's 2024 Update

Minimalistic, or simplistic, design benefits the user experience by removing unnecessary design elements. This prevents users from being overwhelmed by too many features and visual distractions. Google's new UI update incorporates many aspects of minimalist design.

What is the March 2024 update? ›

The first core update of 2024 finished rolling out on April 19 - this was a pretty big one but it overlapped with other big changes leading to a 45% reduction in unhelpful content. Google's March 2024 core update is now done rolling out, it started on March 5, 2024 and completed 45 days later on April 19, 2024.

How to recover from Google Update 2024? ›

Here are some steps you can take to recover from Google's March 2024 core update:
  1. Gather all affected pages. ...
  2. Improve content quality. ...
  3. Avoid using expired domains. ...
  4. Improve your backlink profile. ...
  5. Optimize pages according to the E-E-A-T concept. ...
  6. Request review of your site once done.

Is Google update core needed? ›

With a core update, Google tweaks multiple features of its search algorithm in ways that can make search results more relevant and helpful across industries and user intents. These are broad and noticeable changes, versus updates that may go unnoticed.

Has anyone recovered from Google's helpful content update? ›

Yes, it's totally *possible* (but not guaranteed) someone might see change from the helpful content system within a couple of weeks. That's because, as the documentation says, it runs continuously and learns over time.

What is the importance of Google updates? ›

Rather than slight modifications to ancillary aspects, these updates signal a broad change in how Google's algorithm ranks pages and sites. These updates are important because, rather than affecting how a single page may rank for a keyword, they can impact domain-wide visibility.

Should I allow Google update? ›

We recommend that you keep auto-updates turned on so that your users receive critical security fixes and new features as they become available.

What is the Google update 2024? ›

We're bringing what we learned from that work into the March 2024 core update. This update involves refining some of our core ranking systems to help us better understand if webpages are unhelpful, have a poor user experience or feel like they were created for search engines instead of people.

What is the May 2024 core update? ›

Key Changes in the May 2024 Update

Focus on High-Quality Content: Google has refined its algorithms to better identify and reward content that is original, informative, and valuable. Websites producing well-researched and comprehensive content are more likely to see positive impacts on their rankings.

What is the Google algorithm update June 2024? ›

Google June 2024 Spam Update takes target

As with the March 2024 Spam Update, this is Google's attempt to tackle sites that violate its spam policies and improve search results and the user experience. It is important to note that this update does not address those sites engaging in reputational abuse.

What are the updates for Google classroom 2024? ›

Monday, July 15, 2024

Google Classroom teachers can now export and import select information via the new integration with PowerSchool SIS, a third-party student information system (SIS) that provides innovative K-12 software and cloud-based solutions to improve educational outcomes and simplify school operations.

What is the 2024 update for SEO? ›

Google's March 2024 Core Algorithm Update marks a significant change in SEO. With this Update, Google aims to reduce unhelpful content in search results and highlight valuable, high-quality, original content. Therefore, aligning your SEO strategy with this new Update is crucial.

What are the new functions in Google Sheets 2024? ›

Introducing New Tables Feature in Google Sheets: A 2024 Update. Google Sheets has introduced an exciting new feature: pre-built tables, starting May 8, 2024. This update aims to make data organization and analysis more efficient for small business owners and managers, data and BI analysts, as well as IT specialists.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Allyn Kozey

Last Updated:

Views: 6375

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Allyn Kozey

Birthday: 1993-12-21

Address: Suite 454 40343 Larson Union, Port Melia, TX 16164

Phone: +2456904400762

Job: Investor Administrator

Hobby: Sketching, Puzzles, Pet, Mountaineering, Skydiving, Dowsing, Sports

Introduction: My name is Allyn Kozey, I am a outstanding, colorful, adventurous, encouraging, zealous, tender, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.